Thursday, January 28, 2010

Lugemismõnust, veidi isiklik

Lugemisaasta üks peamisi eesmärke on tuletada meelde, et lugemine on nauding. Samasugune kui šokolaadi söömine, veini joomine või… (igaüks kasutagu fantaasiat). Ilma lugemise mõnuta ei ole ükski raamat see, mis ta võiks olla, sest raamat, olles autori käeulatusest eemale triivinud, hakkab elama uut elu, sadu, tuhandeid elusid lugejate kaasabil ning mis saaks olla hullem kui mõnuta loetud raamat. See on nagu poolikuks jäänud elu, silmapiiril terendav, kuid avastamata jääv maailm. See on nagu piinav teadmine sellest, mis võinuks olla teisiti, kui oleks osanud ette näha valikute või valimata jätmiste tagajärgi. Lugemata raamat on võimalus ning meie kui lugeja võimuses on see võimalus ära kasutada või käest lasta. Mida küll tunneb kirglik lugemishuviline raamaturiiuli ees? Lugejad (kirglikud eriti) teavad. Rõõmu, et nii palju põnevat on veel ees, piina, et nii palju jääb lugemata. Jah, lugemine on ajalik, ajast sõltuv. Loodan siiski, et lugejate paradiisis ei saa raamaturiiulid iialgi otsa ning seal on olemas kõik kunagi kirjutatud teosed, ja ka need, mida pidevalt juurde kirjutatakse.
Hetkel, kell 2 öösel ja unesegasena, panen kirja mõned teosed, mida olen eriti nautinud, iga sõna keelel kaalunud nagu hõrku suupistet: Erkki Luugi „Valitud teosed“ (2008), Andres Ehini „Täiskuukeskpäev“ (1990) ja „Sitikas suudleb kuud“ (2008) (ja tegelikult mitmed teised). Anti Saare „Tekste siledast ruumist“ (2009) ma alles ihaldan, ootus on suur, loen päevi hetkeni, mil saan selle teose kallale asuda. Nimekiri on pikk, aga päev/öö lühike. Las ülejäänud nimekiri jääb teiseks korraks või teisteks kordadeks.

Krista

4 comments:

  1. lisaksin Hans Luik "Minu imeline elu" Kuldsulg 2009 - aus ja kaunis raamat!

    ReplyDelete
  2. Lugemisaasta ulatub oma sõbraliku olemisega juba kultuuritemplite fuajeedesse ja arhiiviriiulite vahele. Üks Maailmafilmi külaline Tartus teatas - kui nägi ERMi näitusemajas väikest Lugemisaasta mõttest kantud väljapanekut - et "eestlased armastavad lugeda väärikaid ja ilusaid raamatuid". Avastatud maailmast tehakse näitusi, avastamata teksilugu (loe:lugemata raamat)hoiab sind ootuses, et väike novell näiteks mõjub sulle nagu itaalia cafe normale, seda võib endale lubada mitu korda päevas, miks mitte shokolaadiga koos.

    ReplyDelete
  3. Eesti kultuuriinimestel on oma süü selles,et Eestimaa külad on tühjad ja rahvas on küüditatud väljamaale...
    Eesti filmiloojatel on oma süü selles,et Eestimaa külad on tühjad ja rahvas on küüditatud väljamaale...
    Eesti teatrimaailmal on oma süü selles,et Eestimaa külad on tühjad ja rahvas on küüditatud väljamaale...
    Eesti muusikatööstusel on oma süü selles,et Eestimaa külad on tühjad ja rahvas on küüditatud väljamaale...
    Eesti kirjanikel on oma süü selles,et Eestimaa külad on tühjad ja rahvas on küüditatud väljamaale...
    Te saate oma viga parandada,tehke vajalikke mängu- ja õppefilme,ning näidendid ja laule,luuletusi mis näitavad kõike seda mis muudab külaelu elamisväärseks,ning toob tagasi inimesed küladesse ja taastab mahajäetud talud.
    Ma loodan,et te ei korda tehtud vigu
    sest näiteks film Tuulepealne maa on täis andestamatuid valesid,näiteks Eesti ajal ei joodud viina otse pudelist aga joodi pitsist...

    Need näitlejad,kellede loosung on"Igale maale kolijale tasuta 3 ha Eestimaad!"http://www.eestieest.ee/et ,et nende loosung ei jääks pelgaks loosungiks siis nad peaksid seda teostama ja nende teha on ikka milleks nad on võimelised,tehkem alustuseks näidendid teemadel:
    "Ehitame põhumaja", "Ehitame savimaja", "Ehitame elektrituulikut talu tarbeks".

    Hollywoodi filmid on juutide propaganda filmid...juudid teevad oma filmidega reklaami oma äridele:ravimitööstusele,autodele,
    kiirtoidule,kalliskividele jpms. mida nad müüvad-Hollywoodi filmid ei ole mängufilmid aga on vaid reklaamiklipid...Nende reklaamiklippide abil nad suruvad oma tahet peale tervele maailmale...

    No kui juudid teevad oma kaubale mängufilmide abil reklaami ja suruvad oma tahet peale tervele maailmale siis tuleb meil eestlastel samuti mängufilmide või õppefilmide,teatrietenduste,laulude ja luuletuste,ning raamatute abil teha reklaami neile asjadele mida on vaja meie külapõhise majanduse ülesehitamiseks,näiteks:
    1.Talgute korras saame üle igast väest...
    2.Tänasel päeval üle maailma igal pool korraldatakse majade ehitamise talguid.
    Talgute abil majade ehitamine päästab pangaorjusest ehk põle tarvidust võtta kodulaenu...
    3.Savimajade ehitamise talgutest.
    www.savikodu.pri.ee
    www.savimaja.ee
    www.juured.ee
    Nende majade ehitamise kogukulutused on kõigest ligemale kakskümmend tuhat krooni...
    4.Põhumajade ehitamise talgutest,www.savikodu.pri.ee
    Nende majade ehitamise kogukulutused on kõigest ligemale kakskümmend tuhat krooni...
    5.Väikesevõimsusega elektrituulikute ehitamise talgutest,www.scoraigwind.com sest siis saab elektrit tasuta...
    6.Tänapäeva tulevastest traktorijaamdest-MTÜ baasil traktorijaamadest.
    7.Elektriautode tootmisest.
    8.Kõike seda mis tagab külaeluks vajaliku.
    9.Ökoküladest
    10.Alternatiivrahast
    jne

    ReplyDelete
  4. Elektritsaabtasuta, miks sa kultuuriinimesi süüdistad? Külaelanikud ise saavad oma elu elamisväärseks teha ja paljud on teinudki. Päris paljud kultuurinimesed on isegi maalt pärit... Külade tühjaksjäämisel on hoopis teised põhjused paraku.

    ReplyDelete